מטען לרכב חשמלי בבית משותף
מטען לרכב חשמלי בבית משותף
התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף
בשנים האחרונות צצים על כבישי הארץ עוד ועוד רכבים חשמליים. כיום כבר מדובר במהפכה של ממש, שאי אפשר להתעלם ממנה. לא מפתיע אם כך, שישראלים רבים שוקלים לעשות את הצעד ולעבור לרכב חשמלי – הן על מנת לצמצם את הפגיעה בסביבה, והן על מנת לחסוך בהוצאות הדלק.
כאשר הרכבים החשמליים הראשונים הגיעו לישראל, ההטענה שלהם היתה מסובכת יותר, מכיוון שהיו בארץ פחות עמדות טעינה. באותם ימים, האפשרות של התקנת עמדות טעינה בבית משותף או בבית פרטי, כלל לא הייתה קיימת. באופן טבעי, הדבר הרתיע אנשים רבים ששקלו את האפשרות לרכוש רכב חשמלי.
מאז, עמדות טעינה לרכב חשמלי הפכו למוצר צריכה נגיש. כדי להימנע מהטרחה ובזבוז הזמן של הטענת הרכב בעמדות טעינה ציבוריות, רוב בעלי הרכבים החשמליים, רוכשים עמדת טעינה ביתית. כאשר מדובר על בתים פרטיים, הדבר פשוט למדי. אך כאשר מדובר על התקנת מטען לרכב חשמלי בבית משותף, מדובר בעניין מורכב יותר.
מה ההבדל בין התקנת עמדת טעינה בבית משותף להתקנה בבית פרטי?
בשני המצבים, התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי היא אפשרות מקובלת ושכיחה. עם זאת, קיימים הבדלים מהותיים בין התקנת עמדת טעינה בבניין משותף, לבין התקנתה בבית פרטי. הנה כמה מהם:
- מיקום – בבית פרטי, סוגיית המיקום תלויה אך ורק בבעלי הבית ובתשתית הקיימת. את העמדה נהוג להתקין בצמוד לבית או בחנייה הפרטית. לעומת זאת, כאשר יש צורך למקם עמדת טעינה בבית משותף, לרוב הדבר נעשה בשטח החנייה המשותפת, מה שדורש תיאום ושיתוף פעולה עם ועד הבניין והדיירים.
- התקנה – כאשר מתקינים עמדת טעינה ביתית לרכב חשמלי, מדובר בתהליך פשוט, שמומלץ לבצע בעזרת חשמלאי מוסמך. עמדות טעינה בבתים משותפים עלולות לדרוש עבודות תשתית, על מנת לחבר אותן לחשמל ולהתאים אותן לצרכים ולדרישות של דיירי הבניין.
- עלות – דיירים של בית משותף המעוניינים בהתקנה של עמדת טעינה לרכב חשמלי שתשמש את כולם, יכולים לחלק ביניהם את עלות ההתקנה והתחזוקה שלה. כאשר מדובר בבית פרטי, מחיר ההתקנה והתחזוקה חל עליהם בלבד.
מה אומר חוק התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף?
עוד הבדל מהותי בין התקנת עמדה בבית פרטי לביו התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבניין משותף, הוא הצורך לעמוד בדרישות החוק במקרה של בית משותף. מדובר בתיקון 121 לחוק המקרקעין (תשע"א-2011), אשר קובע שני כללים מהותיים:
- אם לדייר יש חלק פרטי בשטח הבניין המשותף, כמו למשל חניה הרשומה בטאבו, יש לו זכות להתקין תשתית ולהציב עמדת טעינה לרכב חשמלי, ללא צורך בהסכמה של יתר הדיירים. במקרה כזה, הוא גם יכול לחבר את עמדת הטעינה למונה החשמל שלו, או להתקין עבורה מונה נפרד. למעשה, דייר כזה הוא בעל אותן הזכויות ואפשרויות שיש לבעלים של בית פרטי, כל עוד אינו מפריע או מפקיע שטח מהדיירים האחרים.
- במקרה שבו לדייר אין חלק פרטי בשטח הבית המשותף, הוא זקוק להסכמה של רוב מיוחד של בעלי הדירות, על מנת להתקין עמדת טעינה בבניין משותף. גם אחרי שמושגת הסכמת הרוב, ועד הבניין רשאי לקבוע עבורו היכן תמוקם העמדה, באיזה אופן היא תותקן, כיצד יתבצע התשלום עבור צריכת החשמל ומה הם תנאי השימוש בה. כמו במקרה הקודם, גם במקרה זה המימון יחול באופן מלא על הדייר או הדיירים שיעשו בה שימוש.
מעבר לכללי החוק, חשוב להקפיד על התקנה בטיחותית שתבוצע על ידי חשמלאי מוסמך, לפי התקנות הרלוונטיות. כמו כן, במקרים מסוימים ישנו צורך באישור של הרשות המקומית, על מנת לעמוד בתנאים שהוגדרו לבניין.
טיפים למעוניינים להתקין עמדת טעינה לרכב חשמלי בבניין משותף
הצבה של עמדות טעינה בבניין משותף עלולה לעיתים להיות עניין מורכב. כדאי להיעזר בטיפים הבאים, על מנת לבצע את ההתקנה בקלות ובמהירות:
- בשלב הראשון מומלץ לכנס אספת דיירים כדי להעלות את הנושא, ולאפשר לכל דייר להשמיע את עמדתו בעניין התקנת העמדה בשטח הבניין.
- כדי למנוע מראש ויכוחים וריבים, רצוי להעלות על הכתב הסכם ברור בין הדיירים הרלוונטיים לוועד הבניין. על ההסכם להגדיר נושאים שונים, כגון: מיקום העמדה ואופן התקנתה; נשיאה בעלויות ההתקנה ואופן התשלום עבור צריכת החשמל; מי מורשה להשתמש בעמדה, ומהן הזכויות והחובות של המשתמשים בה; וכן להגדיר מראש דרך לפתרון סכסוכים, במידה ויתגלעו חילוקי דעות.
- מומלץ להתייעץ עם עורך דין הבקיא בנושא ו/או עם מומחה בתחום, על מנת לקחת בחשבון את כל הגורמים האפשריים לגבי התקנת העמדה בבניין.
איזו עמדת טעינה כדאי להתקין בבית משותף?
כאמור, טעינת רכב חשמלי בבניין משותף היא בעלת מאפיינים שונים מזו שמתבצעת בבית פרטי. לכן, לפני שמחליטים איזו עמדת טעינה לרכוש, מומלץ לשקול קנייה של עמדת טעינה חכמה. כשזה מגיע לבתים משותפים, לעמדות החכמות יש כמה יתרונות חשובים, ביניהם:
- הדיירים יכולים לנהל את העמדה באמצעות אפליקציית ניהול
- העמדה מגיעה עם כבל טעינה מובנה ומונה אנרגיה, המאפשר לעקוב אחרי צריכת החשמל ורמות ההספק
- העמדה מתקשרת עם מוקד השירות באמצעות מערכת ניהול מהמתקדמות בעולם
- מערכת הניהול מאפשרת לצוותי השירות לנטר ולתפעל את העמדה מרחוק, וכן לתקן את מרבית התקלות העלולות להיגרם
- מערכת הניהול מאפשרת מעקב והפקת דוחות, על מנת שהדייר יוכל לשלם לוועד הבית עבור צריכת החשמל המדויקת
Ev-Power – עמדות טעינה חכמות לבתים משותפים
אם אתם גרים בבניין משותף ושוקלים לרכוש רכב חשמלי, אל תחששו מפני נסיעות מרובות לעמדות טעינה ציבורית כדי להטעין את סוללת הרכב. עמדות הטעינה החכמות שלנו הן הפתרון האידאלי עבור בתים משותפים, בין אם מדובר בדייר אחד או בכמה דיירים הזקוקים לעמדת טעינה לרכב חשמלי. בעזרת אפליקציה ייעודית ומערכת ניהול מתקדמת, גם אתם וגם צוותי השירות שלנו יוכלו לעקוב אחרי אופן השימוש בעמדה, צריכת האנרגיה ותשלום מדויקת עבור החשמל. הצוותים שלנו ינטרו את פעילות העמדה 24/7 ויוכלו לשלוט בה ולתקן אותה במידת הצורך, גם מרחוק. אנחנו מזמינים אתכם להתרשם ממבחר העמדות החכמות המוצגות באתר, וליצור איתנו קשר על מנת לקבל מידע נוסף והצעת מחיר. צלצלו אלינו 050-2697227